Quan vaig entrar al mon del cavall, amb setze anys i pagant les classes amb el meu primer sou, em van ensenyar a relacionar-me amb ells basant-me en aquestes dues paraules. Sempre m'han explicat que els cavalls tenen una jerarquia quan estan en manada. El mascle alfa (semental) i la femella alfa. A partir d'aquí la resta de la manada s'organitza jeràrquicament amb una excepció; els poltres. La femella alfa sol ser la més vella i la seva funció és la de guiar la manada a les millors pastures, a l'aigua, lluny del fred, etc.. El mascle només protegeix el seu harem de femelles de diverses amenaces; depredadors, altres sementals, etc.. A més cobreix les femelles i assegura la seva descendència.
També em van explicar que entre els membres d'una manada s'establia una relació de dominància per assegurar la jerarquia entre ells. Els més dominants ocupen una posició més alta dins el grup.
Això era important perquè la relació que em van ensenyar amb els cavalls es basava en aquestes dues premises. Tu has de ser el seu líder, més dominant, el membre més alt en la seva jerarquia.
Tot plegat em genera dubtes, preguntes sense resposta, conductes inesperades, reaccions fora de lloc... A la segona edició de Horses and Human ens va fer una ponència en Marc Plana. Em va sorpendre el que ens va explicar; les seves experiències durant un estudi entre cavalls salvatges a Galicia. Em va agradar molt tenir una prespectiva diferent, una basada en l'observació, però em va generar encara més dubtes.
No he estat mai entre cavalls salvatges o feréstecs, ni en tinc la possibilitat actualment, tot i que m'encantaria. L'únic en què puc basar-me és en el que he viscut, he vist i en les respostes que ells em donen.
Un dels dubtes que he tingut sempre és; realment els cavalls basen la relació amb els altres membres de la manada en la dominància?
No us puc donar una resposta, però si explicar les meves impressions. He vist comportaments diferents depenent de ll què, on i com... Nomé parlaré dels nostres dos cavalls; en Lucero i l'Okawa. Al principi vivien separats en pàdocs contigus. Es buscaven, jugaven es feien fora... Quan els ajuntàvem feien jocs de doninància; en Lucero sempre movia a l'Okawa. Semblava que la teoria es complia. Però quan van començar a viure junts les coses van canviar. Es seguien, menjaven junts, anaven a beure junts, etc.. No mostraven signes de dominància evidents entre ells. Al costat vivien dos poltres enters i en Lucero els feia fora assumint un paper protector, de semental (esta castrat). Significava això que ja tenien uns rols assignats i no necessitàven recordar-ho continuament?
Quan vam canviar i vam anar al terreny actual, a les Crins al Vent, les coses van canviar molt. Van anar junts i van seguir vivint junts. Un espai aproximadament igual, més cavalls a l'altre costat del camí, però lluny, menjar tot el dia igual i aigua a disposició. Tot i això van començar a "competir" pel menjar i a mostrar signes de dominància fins al punt que en Lucero no deixava menjar l'Okawa i ens vam veure obligats a separar-los. Estrés pel lloc nou? Passats els mesos els vam tornar a ajuntar i passava el mateix...
Quan va arribar la Perla vam tenir una dinàmica estranya... En Lucero feia fora a l'Okawa. L'Okawa feia fora a la Perla. En Lucero feia fora a la Perla. Ni junts ni separats... Quan els deixavem als tres en Lucero les separava a les dues... Des del meu punt de vista això no era jerarqui, però no se què era... Estava gelós? A partir d'aquell moment en Lucero i l'Okawa van poder tornar a viure junts; menjaven junts, anaven a beure junts, etc.. Perquè ahir no i avui si?
La situació actual ha canviat força; viuen els tres junts en uns 5.000m2, menjadores lentes a una punta amb les casetes i aigua a l'altre punta del pàdoc. Les eugues es solen fer companyia i en Lucero es passeja al seu voltant. No sol haver-hi picabaralles i menjen de dos en dos; l'altre vigila. Van a beure junts; quan un té set marxa i els altres el segueixen; pasten junts pel terreny i es criden si estan lluny.
Jerarquia? Dominància? Jo diria companyerisme. Tinc el pressentiment que la nostra dèria de desnaturalitzar-los els empeny a uns comportaments adquirits. Quan viuen sols tenen el seu espai, el seu menjar, la seva aigua... Si apareix algú altre és competència; tindré menys menjar i menys espai. Així dons, si els donem un espai suficient, companyia i menjar, tornen als seus comportaments propis; manada, companyerisme, protecció, etc.. Poden tornar a ser cavalls i mostrar-nos com són, no com nosaltres els fem ser...
Els provoquem un estrés que canvia els seus ritmes vitals i es desnaturalitzen; revertir aquest estat porta temps; han de tornar a apendre a confiar en els seus iguals i a escoltar-se a ells mateixos.
La meva experiència ha sigut molt bonica; a mesura que tornen a ser cavalls s'acosten a tu d'una manera diferent. La nostra relació ha canviat molt i, tot i que al principi estaven més distants, ara ha anat a millor en tots els sentits. Volen estar al teu costat, trien estar amb tu o no en cada moment.
Us animo a que ho proveu!!